Annonce

Annonce

Svar: På fast føde = er mere sulten nu = dårlig søvn!


25. oktober 2017

Alder:
5 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Kære Noahs mor

Tak for dit brev :)

I begyndelsen, når man starter op med skemad, så vil skemaden komme ud over det vanlige indtag af mælk. Det betyder, at din dreng ska have samme mængde mælk, som han tidligere har fået, altså både i antal amninger/flasker og i indhold/mængde.

Når du gradvist øger mængden af skemad, så er det vigtigt, at du holder mængden af skemad på et niveau, som levner tilstrækkeligt plads til mælken. Det betyder, at det kan være bedre, at du giver din dreng 3/4 dl. skemad og så følger efter med bryst eller flaske, end at du giver ham 1.5 dl. skemad, og han så ikke drikker mælk nok eller måske helt afviser.

Hvis du ammer, så er det naturligvis svært at vide helt præcist hvor meget han indtager ved brystet og mængden kan også variere efter tidspunkt på døgnet. Men du skal tilbyde ham brystet som du plejer og du skal have fornemmelsen af, at han stadig spiser godt og effektivt hos dig, så han får, hvad han har behov for.

Det lyder meget passende med to måltider skemad med den alder han har nu. De to måltider ligger ofte godt frokost og aften. Og når han bliver 6 måneder, vil det ofte være passende at øge hans indtag af skemad. Det betyder, at han kan begynde med morgengrød og stille og roligt så begynder han også med mellemmåltider formiddag og eftermiddag.

Det er en forudsætning for at kunne undvære brystet midt nat, at han netop får både skemad, vand af kop, og bryst nok hele dagen igennem. Og du skal netop finde den balance, som giver plads i maven til det hele. Hvis han spiser for store mængder mad i løbet af dagen, så han ikke drikker nok i dagtimerne og dermed ikke får sit væskebehov tilstrækkeligt opfyldt, så vil han naturligt søge brystet om natten og vil ikke kunne sove de 5-6 timer uden mælk.

Nogle børn har også svært ved helt at kapere den faste føde i maven i begyndelse. Deres tarmsystem arbejder på højtryk for at nedbryde føden, og det kan derfor gøre, at barnet pludselig sover mere uroligt. Nogen forældre gør også det, at de giver både skemad, en flaske med mme eller vælling og måske også ammer før barnet skal sove, fordi man tænker, at så er barnet fyldt ekstra meget op og må sove godt, men det virker desværre ofte modsat. Barnets mave skal have tid til at modes og vænnes til den fastere føde. Af samme grund anbefaler jeg f.eks. heller ikke godnatgrød før 8 måneders alderen.

Hvis ...


Annonce

... man oplever meget maveuro hos barnet om natten, så kan det nogle gange være en idé at skrue lidt ned for mængden af skemad og amme lidt ekstra om aftenen - eller give lidt mere mme og mindre skemad. Det kan også være en idé at bruge lidt udmalket mælk, eller den mme som barnet er vant til at få, i skemaden. Andre gange kan det være en god idé at se på sammensætningen af fødevarer, fordi visse fødevarer er kendt for at kunne give luft i maven... Nogle børn har glæde af at få et bad om aftenen, lidt mavemassage osv. som kan få maven til at slappe af før sengetid...

Det er en god idé, at du nu forsøger at arbejde på at han ikke længere ammes i søvn. Han skal stadig have bryst, som en fast del af sit putteritual, men han skal nu lære at sove uden at have brystet i munden. Det betyder, at du enten skal flytte ham fra din favn og ned i sengen før han sover helt, stå ved ham, holde dine hænder på ham, så han stadig kan mærke, at du er der. Eller du kan lægge dig med ham, amme ham i din seng og her så forsøge at nå dertil, hvor han dier, slipper brystet, smiler til dig og triller om på siden og sover. Du skal her naturligvis sikre dig, at han ikke kan trille ned af din seng, og så kan du om aftenen godt lade ham ligge - og når du så går i seng senere om aftenen, så ammer du ham igen, sikrer at han spiser godt fra dig, gerne fra begge bryster - evt. skifte ham imellem amning fra den ene og den anden side, og derefter så putter du ham over i egen seng, hvor han så skal lære at sove et længere søvnstræk uden af få mælk. Indtil han bliver godt 6 måneder, vil det dog være naturligt, hvis han stadig skal ammes en gang midt om natten :)


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Hvis det på sigt viser sig meget svært for dig at trappe ud af amningen kl 03 om natten, så kan I godt vælge at du sover et andet sted og far tager over efter amningen omkring midnat. Men i første omgang vil det være rigtig fint, at du forsøger at trappe amningen ud, så jeres dreng ikke både skal undvære mor og bryst, men kun bryst :)

Du har tidligere skrevet, at du har flere af mine bøger. Hvis du har min bog om børn og søvn, så kan du i den læse kapitel om "6 måneder, slut med mælk om natten". Det er ikke lige nu, men det kommer som sagt i takt med at han tilbydes skemad mange gange dagligt, stadig ammes og også drikker vand af kop.

Jeg håber, at du kan bruge disse tanker lidt videre - rigtig meget held og lykke :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Vent ikke til din baby har fået rød numse

- brug Olívy fra første bleskift

Hud der konstant udsættes for fugt, varme, friktion og syre fra urin og afføring, bliver nemt rød og irriteret. Det gør ondt på barnet, og kan påvirke den helt basale trivsel - herunder søvn og spisemønster. Med Olívy baby care – diaper change kan du ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

24. april 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Min pige vil ikke spise

Hej Helen! Så er det blevet min tur til at skrive til dig:) Min pige, som...

Læs hele brevet og Helens svar


24. april 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Yoghurt produkter til baby

Kære Helen Vi er flere i mødregruppen, som er meget glade for de forskellige...

Læs hele brevet og Helens svar


21. april 2024 | Kost og ernæring | 12 mdr.

1 år, mad og sove egen seng

Hej Helen, Lige lidt info om vores dreng. Han er en etårig, lattermild,...

Læs hele brevet og Helens svar


10. april 2024 | Kost og ernæring | 9 mdr.

Aftensmad og natteroderi

Kære Helen. Tak for dine tidligere råd og vejledning. Jeg kunne godt bruge...

Læs hele brevet og Helens svar


9. april 2024 | Kost og ernæring | 5 mdr.

5.5 måned og mangler appetit

Hej Helen. Jeg skriver til dig, fordi jeg er bekymret for min søns appetit....

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

CE-mærket

Se efter CE-mærket når du køber legetøj

Legetøj skal være CE-mærket. Det er en sikkerhed for at legetøjet opfylder en række krav til sundhed, sikkerhed og miljø. CE-mærket er fælles for Europa og det er Forbrugerstyrelsen, Sikkerhedsstyrelsen og Miljøstyrelsen, der holder øje med at reglerne for CE-mærkning overholdes. Der foretages løbende stikprøvekontroller for at kontrollere at det legetøj, vi kan købe til vores børn, er i orden.

Du skal også være opmærksom på...

Læs mere i Babylex

Flaskegivning

Når du giver dit barn flaske, så er det vigtigt, at du gør det til en hyggestund for jer begge. Det er vigtigt, at du sidder godt, og det er vigtigt, at dit barn har kropskontakt, når det spiser. Derfor er det rigtig godt, hvis du kan sidde med dit barn i din favn og ikke lader barnet ligge alene med flasken.

Når du sidder med dit barn i dine arme og giver barnet flaske, så sørg for, at barnet en gang imellem får en pause, hvor det har mulighed for at komme af med en bøvs. Sid...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Helen har på alle mulige måder været en super støtte for mig i de første fire måneder med min søn Lucas.

Camilla Martin


Annonce